Precyzyjne wykrawanie makaronu było głównym zadaniem słuchaczy UTW podczas zajeć na sekcji zdrowia z @dietowiedza – Marta Zygmanowska-Mykaj. Wyjątkowo podczas tego spotkania nie było wykładu, gdyż zadanie okazało się czasochłonne, ale i wciągające.

Makarony jakie zostały przygotowane różnią się się od tych, które są znane seniorom z domowych przepisów. Zastały przygotowane trzy różne makarony na bazie soków warzywnych oraz mąki durum i mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na pierwszy rzut oka nieco dziecinna zabawa stała się doskonałą okazją do powspominania i wymiany doświadczeń na temat zwyczajów w rodzinnej kuchni.

Oczywiście po tak dobrze wykonanej pracy przyszedł czas na smakowanie i degustacje. Każdy z makaronów wyróżniał się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Dodatkowo walory smakowe zostały podkręcone sosem pomidorowym i drobnymi dodatki mi w postaci nasion i sera.

To już ostatnie spotkanie sekcji zdrowia przed Świętami Wielkanocnymi, po tak mile spędzonym czasie można planować świąteczne przygotowania i skorzystać z sprzyjającej pogody.