Słuchacze UTW tym razem umilili sobie czas dekorowaniem pierników, poruszając przy tym ważny temat, jakim są techniki radzenia sobie ze stresem. Ma to wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na wybory żywieniowe. Oprócz krótkiego wprowadzenia w teorię był czas na przemyślenia i dzielenie się swoimi doświadczeniami. Seniorzy bardzo dużo czasu poświęcili tematyce uważności, która jest ważna w każdej sferze życia. Rozmawiając o różnicach międzypokoleniowych, jak również o tym jaki wpływ na zdrowie ma zamartwianie się i wysokie poczucie lęku, jednogłośnie potwierdzili, że ważna jest integracja i cieszenie się daną chwilą.
Wspominając o samych piernikach warto zauważyć, że użyto płatków jadalnych kwiatów, orzechów i suszonych owoców. Same pierniki, jak przystało na sekcję zdrowia, zostały upieczone na bazie miodu, bez dodatku cukru a w zamian wzbogacone zostały mąką razową i świeżo zmielonymi przyprawami korzennymi. Mimo lukru uzyskano słodkości w całkowicie innej odsłonie.
Było to ostatnie spotkanie sekcji zdrowia tego roku kalendarzowego, jak również ostatnie zajęcia przed świętami. Mamy nadzieję, że atmosfera tych zajęć przeniesie się na magiczny czas spokojnych świąt. A już po nowym roku przyjdzie kolej na następne ważne tematy dotyczące zdrowia.
Marta Zygmanowska-Mykaj