Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku wraz z Dietowiedza dietetyk, Martą Zygmanowską-Mykaj na każdym spotkaniu sekcji zdrowia udowadniają, iż zagadnienie żywienia nie ma końca. Tym razem tematem przewodnim były produkty mleczne.
Podczas spotkania, 21 marca Seniorzy mieli wyjątkowego gościa Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Adamczak z gospodarstwa Jacka Adamczaka z Nowej Wsi. Jest to gospodarstwo, które wyspecjalizowało się w serowarstwie domowym i prowadzi sprzedaż w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD). Wszystkie produkty są produkowane tylko z mleka pochodzącego od krów należących do tego gospodarstwa. Produkty mleczne wymagają zarówno staranności jak i precyzji w wykonaniu, tak aby spełniały kryteria najwyższej jakości i standardy bezpieczeństwa żywności, do czego zobligowany jest każdy rolnik sprzedający swoje produkty w ramach RHD.
Głównym punktem spotkania była degustacja wyrobów. Seniorzy próbowały m.in. sery podpuszczkowe, maślankę, serwatkę, masło, sernik, desery z dodatkiem jogurtu oraz pieczywo na twarożku. Sery o różnych kompozycjach smakowych skradły serca Słuchaczy, bez wątpienia najbardziej do gustu wszystkich przypadł ser ricotta wytwarzany z serwatki oraz twarożek z koperkiem. Wszystkie produkty wyróżniają się niesamowitym smakiem, aromatem, estetyką wykonania. Gospodarstwo ma szeroki wachlarz produktów, dlatego każdy znalazł tutaj coś dla siebie. Sami słuchacze z okazji tej śniadaniowej uczty zaprezentowali swoje wypieki, prezentując różnego rodzaju domowe pieczywo.
Była to niezwykle inspirująca i poniekąd sentymentalna przygoda sensoryczno-kulinarna. Takie spotkania dają możliwość do wymiany doświadczeń i poszerzania horyzontów oraz chwilą na wspomnienia. Przy okazji posilił się nie tylko żołądek, ale i serce, które rośnie, gdy możemy obserwować takie świetne przedsięwzięcia w naszej gminie.
.