2 grudnia w sali wiejskiej w Buczu odbył się świąteczny konkurs kulinarny „Karp Wigilijny” zorganizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu wzięło udział 18 kół, prezentując różnorodność potraw związanych z tradycyjnym karpiem wigilijnym.
W skład komisji konkursowej weszli doświadczeni eksperci kulinarni: Wojciech Wiciak, szef kuchni TYTKA FIT, szef kuchni TOSKANIA od samego początku istnienia restauracji; Aldona Czaińska, wiceprezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolsztyn oraz przewodnicząca KGW w Adamowie; Karol Biegański, kucharz z 14-letnim stażem, pracujący w restauracjach w Norwegii, Francji i Szwajcarii.
Komisja oceniała konkursowe dania pod kątem walorów smakowych, estetyki talerza, sposobu serwowania oraz nawiązania do tradycji bożonarodzeniowej. Po starannej degustacji, trudne zadanie postawione przed komisją zaowocowało jednomyślną decyzją.
Każde z kół zasłużyło na wyróżnienie, ale po głębokim zastanowieniu komisja przyznała nagrody najbardziej wyróżniającym się uczestnikom.
I miejsce KGW Biskupice
II miejsce KGW Osłonin
III miejsce KGW Borek
Dodatkowo z wprowadzoną przez KGW z Nowej Wsi tradycją, koło to przygotowało dla laureatów wyjątkowe, spersonalizowane pierniki.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom pomysłowości i zaangażowania w tworzeniu tych wyjątkowych potraw!
Ten sam dzień był jeszcze jedną wyjątkową okazją do świętowania. Koło Gospodyń Wiejskich z Bucza obchodziło 20-lecie swojej działalności. Z tej okazji zaproszeni goście oraz koła złożyły życzenia oraz zaśpiewały gromkie „Sto lat!”. Wyjątkową niespodzianką były torty z racami, które pojawiły się na sali tuż po zakończeniu konkursu. Ten dzień był pełen wspaniałych emocji!