Cóż to był za dzień! Święto Szparaga 2023 po raz kolejny okazało się wydarzeniem pełnym radości, kulinarnych doznań i artystycznych wrażeń. O godzinie 14:00 (24 czerwca) rozpoczęło się oficjalne otwarcie festynu, którego gospodarzem był Wójt Gminy Przemęt oraz GCKiB. Podczas uroczystości Janusz Frąckowiak witał wszystkich mieszkańców i zaproszonych gości, w tym tak znaczące postacie, jak Grzegorz Piechowiak, Minister Rozwoju i Technologii, Marta Kubiak Poseł na Sejm RP, Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego, Zofia Szalczyk z Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Paweł Katarzyński Dyrektor WZDW w Poznaniu, Zygmunt Fura Przewodniczący Rady Naukowej PKE Małopolska oraz wielu innych.
– Dzisiaj możemy mówić o dożynkach szparagowych. Niemal w całej gminie zakończyło się już zbiory tego warzywa. Lokalni producenci tym bardziej mają powody do zabawy i świętowania. Bardzo się cieszę, że dopisała zarówno pogoda, jak i frekwencja – mówił Janusz Frąckowiak.
Tuż po oficjalnym otwarciu, na scenie pojawiły się małe talenty z Moch – dzieci ze szkół i przedszkola, które przygotowały bogaty pokaz artystyczny obejmujący tańce i śpiew. Następnie przyszła kolej na pokaz sekcji wokalnej GCKiB oraz występ sekcji zumby z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Przemęcie, które zachwyciły publiczność swoim talentem i energią.
W tym samym czasie odbywały się warsztaty kulinarne z udziałem Karola Okrasy. Dziesięciu pasjonatów gotowania, wyłonionych w wyniku eliminacji, miało niezwykłą przyjemność gotować pod czujnym okiem mistrza. Karol Okrasa, znany i ceniony kucharz, zdradził im kilka tajemnic, które na co dzień stosuje w swojej kuchni.
– Poziom umiejętności kulinarnych uczestników warsztatów oceniam na wysoki. To, co dzisiaj robimy, to jest coś nowego dla nich. Okrywają nowe smaki i umiejętności, ale poruszają się w tym bardzo sprawnie – mówił Szef kuchni restauracji Platte w Warszawie. Na pytanie, czy szparag jest wymagającym warzywem w przygotowaniu odpowiedział: – Uważam, że szparagi są łatwe w przygotowaniu, tylko powinniśmy trochę odejść od tych codziennych przyzwyczajeń i zrobić z nimi coś innego. Genialnym pomysłem jest, że Panie z KGW prezentowały deser ze szparagów. Jak się okazuje pomysłów nie brakuje, brakuje czasem odwagi, aby je zrealizować. Desery ze szparagów wyszły znakomicie. A my na warsztatach pokazujemy, że szparagów wcale nie trzeba gotować, można je zblanszować, przesmażyć na patelni albo można je po prostu grillować.

Atmosfera podczas gotowania była niesamowita. Lokalni pasjonaci kuchni przygotowali chłodnik z białego szparaga oraz smażone zielone szparagi z salsą truskawkową. Wszyscy kucharze zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami i słowami uznania. Przybyli na festyn goście mieli możliwość skosztować przyrządzonego przez Karola Okrasę łososia. Zachwytom nie było końca. – Nie przepadam za rybą, ale ten łosoś to mistrzostwo! – mówiła pani Justyna, a jej mąż dodał: – Dymny aromat zrobił tutaj robotę.

Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Przemęt, jak zawsze, stanęły na wysokości zadania. Tegoroczny motyw przewodni – deser ze szparagami – stanowił spore wyzwanie. Mimo to przygotowanie potraw było czystą przyjemnością dla pań z KGW. Na kolorowych stoiskach można było skosztować lodów ze szparagów, które szczególnie przypadły do gustu Wójtowi, a także francuskiego ciasta, wytrawnych gofrów – wszystko oczywiście z dodatkiem szparaga. Dodatkowo, na przygotowanych stoiskach oferowano bigos, pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem, pyzy, rolady, karkówkę i wiele innych smakołyków.

Jury, oceniając wykonanie tematu przewodniego, czyli deseru ze szparagami, brało pod uwagę smak potraw, oryginalność, estetykę podania oraz sposób prezentacji stoiska. Po burzliwych dyskusjach, wyłoniono laureatów: Wyróżnienie za dochowanie wierności tradycji otrzymało KGW Przemęt, Wyróżnienia za innowacyjność rozwiązań wyróżniono KGW Borek, III miejsce przyznano KGW Mochy i KGW Kluczewo II miejsce KGW Osłonin, I miejsce KGW Bucz. Ponadto, Karol Okrasa wyróżnił KGW Bucz za najwykwintniejszy deser ze szparagami.
– Z każdym Świętem Szparaga pomysłowość Pań w KGW mnie zaskakuje, ale dzisiaj to już prawdziwa kulminacja. Fantazja, oryginalność i kulinarny kunszt przebił wszelkie oczekiwania. Dzisiaj pierwszy raz jadłem lody ze szparaga zielonego i białego, skradły moje kulinarne serce i na pewno zagoszczą w moim domu – przyznał Wójt Janusz Frąckowiak.

Na specjalnie przygotowanym stanowisku chętni mogli zobaczyć, jak wygląda poprawna obróbka szparaga. Przy tej okazji istniała również możliwość zakupu świeżych szparagów, zarówno białych, jak i zielonych. Kolejka była długa, a oczekujący w niej zachwycali się smakiem tego warzywa.

Podczas festynu nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Całe rodziny spędzały czas w specjalnie przygotowanej strefie dla dzieci, gdzie mogły wziąć udział w warsztatach malarskich i radośnie bawić się na różnorodnych atrakcjach. Śmiech i radosne wrzaski wypełniały przestrzeń, tworząc wspaniałą atmosferę na Stadionie Klonowym.

Wieczorem, o godzinie 19:30, na scenie pojawił się włoski muzyk i piosenkarz Dario Isidoris. Jego talent, charyzma i piękny głos zachwyciły publiczność zebraną na stadionie. Po jego występie, na scenie pojawiła się gwiazda wieczoru, ceniony artysta Mariusz Kalaga. Jego charakterystyczny i „ciepły” głos przyciągnął wielu słuchaczy, którzy uwielbiają jego muzykę. Fani nie kryli swojego entuzjazmu, śpiewając razem z nim i oddając się całkowicie magicznej atmosferze wieczornego koncertu.

Na zakończenie wieczoru odbył się spektakularny pokaz laserów, który oczarował widzów swoim widowiskowym efektem wizualnym. Aby podtrzymać atmosferę radości i zabawy, po pokazie wszyscy zostali zaproszeni do tańca podczas zabawy tanecznej.

Święto Szparaga 2023 w Gminie Przemęt dostarczyło niezapomnianych emocji, smakowych doznań i artystycznych wrażeń. To wyjątkowe wydarzenie z pewnością na długo pozostanie w pamięci mieszkańców i gości. Festyn po raz kolejny stał się nie tylko okazją do wspólnej zabawy, ale także promocją kulinarnych talentów i artystycznego dorobku regionu.

Dziękujemy sponsorom wydarzenia: PROBUD Materiały Budowlane, Hermes Włoszakowice, Rolmat Bis oraz Agregaty S.A.

Dziękujemy również za wsparcie ze strony jednostek oraz organizacji: Przemęckiemu Przedsiębiorstwu Komunalnemu, Spółdzielni Socjalnej Konwalia, Dyrektorowi Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Mochach oraz paniom sprzątaczkom, sołtysowi wsi Radomierz, sołtysowi wsi Perkowo, panu Stanisławowi Skorupce oraz panu Tomaszowi Szwarcowi.