Od soboty 18 maja br., ruszają dni otwarte w gospodarstwach zajmujących się uprawą szparagów. To cześć projektu realizowanego przez Gminę Przemęt przy współpracy z Gminnym Centrum Kultury i Biblioteką w Przemęcie oraz Polskim Związkiem Producentów Szparagów. Projekt „SZPARAGI – ZŁOTO Z ZIEMI – Naturalny Smak Zdrowia” dofinansowywany jest z „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

DNI OTWARTE W GOSPODARSTWACH
Zapraszamy do gospodarstw w soboty
18.05 | 25.05 | 1.06 w godzinach 10:00-13:00

Zapraszamy do udziału w Dniach Otwartych w gospodarstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem szparagów w gminie Przemęt. Przyjedź i zobacz jak zbiera się i przetwarza szparagi zanim trafią do sklepu, a potem na nasze stoły. Podczas wizyty kupisz najlepsze szparagi prosto od producenta.

Robert Skorupka, Mochy, ul. Podgórna 3
Obszar uprawy: 45 ha
Odmiany: grolim, gymlim, cygnus, baklim, kumulus, awalim, vitalim.
Uprawa prowadzona jest od 15 lat. Szparagi trafiają do Niemiec i na krajowy rynek.

Gospodarstwo Rolne Przemysław Przymuszała,
Solec, ul. Szkolna 40
Obszar uprawy: 40 ha
Odmiany: awalim, grolim, baclim.
Uprawa od 25 lat. Szparagi trafiają do Niemiec i na rynek krajowy.

Łukasz Lorenz, Solec, ul. Szkolna 31
Obszar uprawy: 15 ha
Odmiany: grolim, herkolim, awalim, cygmus, vitalim, primus.
Uprawa od 20-25 lat. Szparagi trafiają na rynek krajowy oraz na eksport do Niemiec.

Marek Merda, Mochy, ul. Szkolna 25
Obszar uprawy: 12 ha
Odmiana: grolim, gymlim, awalim,cumulus, prakoseb, Xenolim
Uprawa od 15 lat. Szparagi trafiają do Polski, Niemiec i Francji.

Miłosz Knop, Mochy, ul. Wolsztyńska 65
Obszar uprawy: 2 ha – szparag zielony, 15 ha – szparag biały
Odmiana francuska – prakoseb, derbela.
Odmiana holenderska – kumulus, baklin, grolim.
Uprawa od 2009 roku. Pierwszy gatunek jest eksportowany do Niemiec, pozostała cześć trafia na rynek lokalny – Warszawa, Poznań, Wrocław, Gorzów, Szczecin.

Tomasz Józefczak, Kluczewo, ul. Długa 7
Obszar uprawy: 10 ha
Odmiany: baklim, cymulus, grymlin, grolim, awalim, herkolim.
Uprawa od 10 lat. Szparagi trafiają na rynek krajowy.

Tomasz Szenknecht, Siekowo 63
Obszar uprawy: 7 ha
Odmiany: grolim, gijnlim, prius, fortems.
Uprawa prowadzona jest od 4 lat.
Szparagi trafiają na Wielkopolską Giełdę Rolno-Ogrodniczą S.A.

Gospodarstwo Rolne Barbara Jędrzejczak,
Solec, ul. Szkolna 13
Obszar uprawy: 5 ha
Uprawa obejmuje w 90% odmianę białą i w 10% zieloną.
Uprawa od 25 lat. Szparagi trafiają do Niemiec i na rynek krajowy.

Sławomir Walkowiak, Przemęt, ul. Jagiellońska 28
Obszar uprawy: 8 ha
Odmiana holenderska – grolim, baklin.
Uprawa od 20 lat. Szparagi trafiają na rynek lokalny Poznań, Wrocław.

Marlena i Jan Gorzelniak, Nowa Wieś, ul. Przemęcka 9
Obszar uprawy: 4 ha
Odmiany: grolim, avalim, baclim, placosep, darlis.
Uprawa od 2003 roku. Szparagi trafiają na rynek niemiecki i krajowy.

P.P.H. Malpol,
Zakład Przetwórstwa Spożywczego,
Stanisław Malicki,
Kąkolewo ul. Gruszkowa 2a,
Gotowe produkty ze szparagów trafiają do sieci handlowych.
Działalność od 1993 roku.

PLAKAT PDF